Wie zijn wij

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Wanneer je een huis koopt kun je de hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie, ook wel bekend als NHG. Hiervoor betaal je eenmalig een bedrag, in ruil hiervoor staat Stichting Waarborgfonds Eigen Woning garant voor jouw lening. Dat wil zeggen dat als je tijdens de looptijd van je hypotheek betalingsproblemen krijgt, waardoor je gedwongen de woning dient te verkopen, de bank zijn geld terugkrijgt.

  • Je betaalt eenmalig 0,7% van de lening borgtochtprovisie aan NHG
  • NHG-kostengrens is in 2020 € 310.000 en per 1-1-2021 wordt dit verhoogd naar € 325.000
  • Bij eventuele verkoopverlies (gedwongen verkoop) zorgt NHG voor afbetaling

Starterslening

Via de gemeente is het mogelijk om een starterslening te krijgen voor de aankoop van je eerste huis. Om hiervoor in aanmerking te komen is het van belang welke voorwaarden de gemeente, waar jij gaat wonen, stelt.

De starterslening is een tweede hypotheek en wordt door de gemeente verstrekt. Dit is een hypotheek die het tekort overbrugt tussen het bedrag dat je maximaal kunt lenen en de prijs van jouw huis. De eerste 3 jaar betaalt de gemeente de rente en hoef je niet af te lossen. Dus je hebt de eerste 3 jaar geen maandlasten. De aflossing van je starterslening ‘betaal’ je de eerste 3 jaar met de combinatielening. Daardoor loopt de combinatielening de eerste 3 jaar altijd op.

Voorbeeld:

Het huis kost €170.000 en je leent met je inkomsten maximaal €145.000. Het tekort van €25.000 wordt dan aangevraagd bij de gemeente als starterslening. De eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing (aflossing zit in de combinatielening).

Om in aanmerking te komen voor een starterslening dien je te voldoen aan aantal voorwaarden:

  • Je koopt een 1e huis
  • De hypotheek sluit je af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  • Vermogen boven €30.360 (of €60.720 met z’n 2e) dien je te gebruiken voor aankoop van de woning

Daarnaast heeft ieder gemeente zijn eigen extra voorwaarden, kijk op www.svn.nl welke extra voorwaarden je eigen gemeente stelt.